Aj tým najšetrnejším ľuďom sa raz za čas stane, že sa im v domácnosti vyskytnú zvyšky jedla. No a nám bežným ľuďom, sa to stáva pomerne často. Týchto desať inšpirácií vám pomôže s týmito zvyškami naložiť čo najefektívnejšie.
- Odrezky zo zeleniny a mäsa môžete spolu pomlieť, osoliť, okoreniť a použiť na prípravu plnky, polievky, alebo nákypu.
- Ak sa vám zvýšia malé kúsky z ryby, môžete ich použiť na prípravu fašírok. Spracujte ich však čo najskôr, pretože ryby sa kazia naozaj rýchlo. Buďte opatrní, aby ste nepomleli aj väčšie kosti.
- Zvyšky ryže a pokojne aj tie obschnuté odložte do chladničky, kde vydržia pokojne aj týždeň. Môžete ich použiť do polievky namiesto cestovín, alebo na prípravu ryžovej kaše, či plnenej papriky.
- Odrezky z akéhokoľvek druhu mäsa, ktoré vám ostanú po varení, prihoďte do zeleninovej, alebo zemiakovej polievky. Dodajú im omnoho lepšiu chuť.
- Zabudnuté kúsky zeleniny v chladničke použite na prípravu polievky, nátierok, nákypov, alebo ako zeleninový základ na guľáš.
- Zvyšky cesta na koláče, ako je napríklad jablkový závin, zmiešajte s hladkou múkou. Vytvorte z neho guľôčky a nechajte úplne vysušiť. Následne guľôčky postrúhajte na strúhadle, alebo rozomeľte v mixéri. Táto zmes vám poslúži ako náhrada zápražky do polievky.
- Pri pečení nám často ostane nepoužitý vaječný žĺtok. Môžete ho použiť na prípravu praženice, domácej majonézy, alebo iného druhu cesta. Ak chcete, aby sa nepokazil, nalejte ho do pohára so studenou vodou.
- Nepoužité bielka využijete na bielkovú polevu, spojenie mletého mäsa, alebo na ovocnú penu.
- Vanilkový lusk je pomerne drahá surovina. Preto, ak vám z neho ostanú malé odrezky, alebo obal zo struku, určite ich nevyhadzujte. Do sklenenej a uzatvárateľnej nádoby nasypte klasický, kryštálový cukor, do ktorého vložte kúsky vanilky. Po niekoľkých dňoch budete mať krásne rozvoniavajúci vanilkový cukor.
- Staré pečivo využijete na prípravu viedenskej knedle, žemľovky, plnky do mäsa, alebo na cesnakovú, či syrovú krémovú polievku.