Moderný trend života sa zrýchlil a priniesol so sebou zmeny aj v stravovaní ľudí. Pôvodné domáce potraviny vypestované vo vlastnej záhradke alebo vyrobené priamo doma vytlačil pomerne silný potravinársky priemysel, ktorý síce na jednej strane šetrí čas, uľahčuje logistiku nákupov, ale na druhej strane občas neúmerne zaťažuje zdravie a ľudský organizmus.
Výber správneho a zdravého jedálnička zdravý jedálniček upozorňuje spotrebiteľov a prináša praktické rady ako tomu predchádzať, ako sa orientovať na výber zdravých potravín a ako vďaka správnemu výberu zostať dlho zdravý a najmä vitálni.
Spôsob stravovania nás ovplyvňuje viac ako si myslíme. Najmä potraviny s pridanými látkami ako cukor, farbivá, konzervačné látky, sladidlá, emulgátory nie sú pre náš organizmus najvhodnejšie, najmä ak ich konzumujeme dlhodobo. Vidíme to aj na celosvetovo vzrastajúcej obezite ľudí a na rôznych civilizačných chorobách.
Mali by sme sa preto vrátiť k zdravým prirodzeným potravinám bez pridaných látok, oprášiť dopestovanie ovocia a zeleniny doma, vyrábať si čo najviac prirodzených potravín ako napríklad jogurty, zdravé sladkosti, domáce syry, overené domáce mäsové výrobky bez pridávaných látok a konzumovať čo najviac živých potravín.
Čo sa týka zeleniny, samozrejme dopestovať si čerstvú, ak ju neskonzumujeme dokážeme ju zmraziť, ale vždy je zásada – nepridávať žiadne zbytočné prídavné látky. To isté platí aj pre ovocie, ovocné sirupy, džemy, nátierky – najlepšie konzumovať čerstvé, prípadne zakonzervovať šťavou z citróna.
Sladkosti, pekárenské výrobky, torty, zákusky – chce to čas, ale domáca príprava je najlepší recept. Vieme, čo pridávame, šikovná gazdinka dokáže dnes vyrobiť chutnú a lákavú tortu aj v zdravšom variante bez pridaných emulgátorov, množstva cukru a konzervovaných sušených vajec.
Tak ako si teda vybrať správny jedálniček – čerstvé, živé, domáce potraviny bez pridaných látok sú najlepšou voľbou.